Soğukkuyu Mh. 1846/7 Sk. No:3 Yeni Girne, Karşıyaka/İzmir
Mon - Fri: 9:00 am - 5:00 PM Saturday & Sunday - CLOSED
+(90) 232 367 22 22 iletisim@izmircheckup.com

Check Up Nedir?

Check up, genel sağlık taraması anlamına gelir. Bu taramanın doğru şekilde ve zamanında yapılması, insanları ölümcül hastalıklardan koruyabilir ve kurtarabilir. Check up, her insanın yılda bir kez yaptırması gereken bir sağlık taramasıdır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamasanız bile mutlaka yılda bir kez check up yaptırmalısınız. Bunun nedeni, yapılan bu detaylı sağlık taraması sayesinde, farkında olmadığınız hastalıkların erken teşhis edilebilmesi ve ilerlemesinin durdurulabilmesidir. Check up, öncesi ve sonrası olan bir işlemdir. Yalnızca sağlık taraması ya da bir dizi test olarak düşünülmemelidir. İnsanların geçmiş öykülerinden başlayan ve sağlık taraması ile devam eden, yılda bir kez kontrol gerçekleştirilen ve uzun bir süreç gerektiren işlemlerdir.

İnsanların büyük bir kısmı Check up yaptırmazlar ve bunun yalnızca birkaç testten ibaret olduğunu düşünürler. Bu işlemin doğru anlaşılması için check up nedir detaylı olarak açıklayalım. Check up, erken teşhis olarak da ifade edilebilen, asıl amacı erken teşhis ve önlem almak olan, modern laboratuvarlarda uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen bir dizi işlemdir. Alanında uzman olan sağlık ekipleri ile yapılan bu sağlık taraması, uluslararası standartlarda geçekleştirilir. Doğru ve zamanında yapılan check up ile çok sayıda hastalık tedavi edilebilir ve insanların yaşam süresi uzatılabilir.

Check up özellikleri nelerdir?

Bazı insanlar çeşitli sağlık sorunlarından şüphelenerek chech up yaptırmak isterler. Bazıları ise kronik sorunlarının takip edilmesi amacıyla düzenli olarak check up kontrolüne gelirler. Her insanın check up yaptırma nedeni faklıdır. Bu nedenlerin sonucunda insanların check up yaptırma sıklığı net olarak tespit edilemez. Ancak bu sağlık taramaları ile çok sayıda avantaj elde edilir. Doğru ve tam olarak yapılan check up taramaları sonucunda aşağıdaki avantajlar elde edilir;

  • Birincil önlem alınabilir.
  • Yaygın kronik hastalıklar için risk faktörleri tanımlanabilir.
  • Belirgin semptomları olmayan ve sessizce ilerleyen hastalıkların belirlenmesi sağlanabilir.
  • Check up ile doktorlar, insanları sağlıklı yaşama sevk edebilir.
  • Son yapılan kontroller sonucunda veriler karşılaştırılabilir ve güncellenebilir.

 

  1. Check up kişiye özel olarak uygulanır;

Check up işlemleri karmaşık testlerden ibaret değildir, öncesi ve sonrası olan süreçlerden oluşur. Bu sağlık taraması yapılırken doktorlar tarafından kişinin geçmiş hastalık hikayesi, daha önce kullandığı ilaçlar, fiziksel ve kalıtımsal özellikler öğrenilir. Bu veriler ışığında kişiye özel bir programlama yapılır. Check up programları hastalara özel olarak uygulanırsa ve tam ve doğru sonuç alınabilir. Bu sağlık taramalarının sonrasında uzman doktorlar tarafından yorumlanan sonuçlar ise sonraki süreci şekillendirir. Check up programlarının en önemli özelliği kişiye özel olarak uygulanması ve basma kalıp bir program olmamasıdır.

  1. Check up bütün kanserlerin tespit edilmesinde önemlidir;

Yapılan check up programlarının bir diğer önemli özelliği ise kanserlerin erken tespit edilmesini sağlamasıdır. Bu programlar ile bütün kanserli dokuların tespit edilmesi sağlanabilir. Bu uygulama sırasında yaşa ve cinsiyete uygun olarak hazırlanmış olan screen testleri uygulanır. Bu testler herhangi bir belirti vermeyen ve gizli şekilde ilerleyen kanserlerin bile tespit edilmesini sağlar ve hayat kurtarır. Özellikle yaşı ilerlemiş olan hastalarda meme kanseri, kolon kanseri, kemik erimesi, kalp hastalıkları, Rahim kanseri gibi pek çok hastalığın tespit edilmesini sağlayabilir.

Check up nasıl uygulanır?

Check up uygulaması üç şamadan oluşur. İlk aşamada hastaların fiziki ve kalıtsal özellikleri incelenir. Daha önce geçirilen hastalıkları, kronik hastalıklar, düzenli kullanılan ilaçlar ve kalıtımsal hastalıklar gibi risk faktörleri değerlendirilir. Ardından ikinci aşama olan test aşamasına geçilir.  Test aşamasında gerekli olan tahliller ve tetkiklerin belirlenebilmesi için detaylı bir ilk aşama süreci geçirilmelidir.

Test aşaması sürecinde ise kalbin ve solunum sisteminin genel durumu, kan basıncı, genel sağlık durumu gibi hayati unsurlar değerlendirilir. KBB, iç hastalıkları, kardiyoloji, kadın doğum, üroloji ve cilt hastalıkları muayenesi yapılır. Kadınlar için meme ultrasonu ve pelvik muayene gerçekleştirilir. Erkekler için ise üroloji meyanesi yapılır. Bunların arından tam kan sayımı, tam idrar sayımı, romatizma tespiti için laboratuvar testleri yapılır. Doktorunuz tarafından bunların dışında, kişiye özel olarak istenen testler de olabilir ve bu aşamda onlar da yapılır. Son olarak hastaların özelliklerine göre belirlenen kanser tarama testleri, detaylı kalp testleri, hormon testleri, karaciğer ve böbrek testleri gibi testler de istenebilir.

Üçüncü asamda ise istenmiş olan bu testlerin sonuçları alınır ve uzman doktor tarafından yorumlaması yapılır. Testler sonrasında herhangi bir hastalık tespit edilmişse hemen tedavi programı hazırlanır. Takip edilmesi gereken durumlar belirlenir ve hastaların kontrol periyodları oluşturtulur.

Check up programından fayda görebilmek için mutlaka doktor kontrollerini atlamamanız gerer. Her bireyin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yılda en az bir kez check up kontrolü yaptırması önemlidir.

Chech up öncesi süreç nasıldır, neler yapmak gerekir?

Check up öncesi süreçte hastaların uygulaması gereken bir dizi talimat bulunur. Bu talimatlara uymanız, tam ve doğru sonuç alınabilmesi açısından büyük önem taşır. Bu talimatlar ise şöyledir;

  • Hastaların check up yaptırmadan en az 6 saat önce yeme içmeyi bırakması ve hastaneye midesi boş olarak gelmesi gerekir.
  • Daha önce yapılan testler varsa, hastaların bunları da beraberinde getirmesi gerekir.
  • Hamilelik durumundan şüpheleniliyorsa, mutlaka doktora bilgi verilmelidir.
  • Check up programlarına randevulu olarak gidilmelidir.
  • Kadınların, check up için adet olmadığı günleri tercih etmesi gerekir.
  • Check up sırasında mutlaka pratik kıyafetler tercih edilmelidir.